Basis mal - cabochon
Stap - voor - stap. Hoe maak je een basis mal van een cabochon (Sillis)?
In dit voorbeeld gaan we een pioenroos mal maken. Er wordt hiervoor een cabochon van een pioenroos gebruikt. Deze kan je terugvinden bij onze startpakketten.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Alles ligt dus klaar voordat je begint. Ondergrond om op te werken (placemat van plastic), de `SILLI`, een digitale weegschaal, 2 plastic lepels, de voorbeelden om mallen mee te maken en, als je dat prettig vindt, ietwat vet om je handen in te vetten (Crisco).
Weeg nu de SILLI in gelijke delen af (1A:1B). Kneed de silli nu tot 1 egale pasta. In dit voorbeeld voor de pioenroos mal gebruiken we 26 gram silli (13 gram A - 13 gram B). De pioenroos is 32mm.
Vorm van de silli een mooie egale "bal". Deze bal druk je op het midden van de cabochon. Den leg je de cabochon met de silli op het werkoppervlak en druk je de silli aan, om de pioenroos heen. Let op dat er geen pasta onder de pioenroos komt. Door het voorwerp neer te leggen en de silli eromheen te werken krijg je een mooie vlakke mal. Ideaal voor fondant, marsepein en polymeer.
Laat de mal(len) 3 uur op kamertemperatuur rusten, gewoon met de cabochon erin.
Dan, haal je de cabochon van de pioenroos eruit. Je ziet nu hoe de mal eruit ziet. Ga je de mal met levensmiddelen gebruiken? Laat de mal nu een aantal dagen rusten of zet de mal(len) in een warme over op 100 graden en zorg ervoor dat de mal goed kan uitwerken. Was de mal daarna mee in de heetste stand in de afwasmachine.
Nu kan kan het gewenste materiaal (in het voorbeeld Mexican Sugarpaste) in de mal gaan gebruiken.